Hayvancılık

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Sayfalar

28 Mayıs 2016 Cumartesi

Zebu Sığır Irkı

Zebu sığırları Hindistan’da yetiştiriciliği yapılan ve geçmişi M.Ö 3000 yılından günümüze kadar gelen bir ırk özelliği taşımaktadır. Bölgede ve dünya üzerinde en fazla bilinen sığır ırklarından birisi olan Zebu sığırları, “Bos Primigenius İndicus”, “Bos İndicus” ve “Kambur İndicus” gibi isimler ile de tanınabilir. Zebu sığırlarının asıl ırk yani asıl atası Aver öküzü olarak bilinmektedir. Aver öküzlerinin ise neslinin tükendiği bilinmektedir.

 
Zebu ırkı sığırların toplam sayısı günümüzde yaklaşık 75 alt tür olarak ayrılmaktadır. Bu ırklardan bazıları ise şunlardır. Gir, Guserat, Kankrej, Brahman, Nelore Sığırı, Ongole, Sahiwal, Kırmızı Sindhi, Butana, Kenana, Boran, Baggara, Kangaham…
Zebu ırkı sığırların sık tercih edilmesinin en önemli nedeni sıcak hava şartlarına karşı oldukça dayanıklı olmaları ve tropik iklim kuşağını sevmeleridir. Bu özelliği ile Zebu sığırları yetiştiriciliğin yapıldığı bölgeye çok kısa sürede uyum sağlayabilmektedir. Zebu sığırları melezleştirildiği Taurin ve Hybriden gibi ırkların temel özelliklerini taşımaktadır.
Zebu sığırlarının genel görünümü yetiştirildiği bölgeye, türlere ve ırka göre değişiklik gösterse de genellikle kahverengi, siyah, gri ve beyaz renklere sahiptirler. Kulaklar sarkık olup, belirgin ve büyük hörgüçleri bulunmaktadır. Büyük bir gerdanı olan Zebu sığır ırkında erkek ve dişiler genellikle boynuzsuzdur. Bakımı oldukça kolay olan bu ırk, zor şartlara karşı dayanıklıdır. Zebu sığırlarının en önemli özelliği sürü yaşamına alışkın ve düşkün olmasıdır.


Zebu Irkının Özellikleri

1-      Omuz üstü yağ tabakasından meydana gelmiş büyük bir hörgüce sahip

2-      Diğer sığır ırklarına göre kulakları belirgi bir şekilde sarkık

3-      Ter bezi diğer sığırlara göre çok daha fazla

4-      Çok ağır koşullara bile rahatlıkla dayanabilme özelliğine sahipler

5-      Sarkık ve büyük bir gerdana sahipler

6-      Kaslı bir yapıya sahipler

7-      Çeşitli renk varyetelerine sahipler(Beyaz,Kahverengi vb.)

8-      Zebu ırkı erkek canlı ağırlıkları  1200 kg civarındadırlar

9-      Beslenme konusunda çok seçici olmayan bir ırk

10-   Diğer sığır ırklarına göre yavrularına daha düşküler
 
Kaynak:tarimciforum.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumlarınızı Yazınız...

Admin






Domain
 

Anasayfa Site Haritas Gizlilik Politikas