Hayvancılık

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Sayfalar

19 Kasım 2015 Perşembe

SİLO VE SİLAJ

Hayvanların  beslenmesinde doğal  şartlardaki  yeşil yemlerin, yani çayır-mera kültür bitkilerinin çok önemi ve değeri olduğu şüphesizdir. Yeşil yonca, yeşil korunga, hasıl mısır, yeşil buğdaygil yem bitkileri hayvanlara çok yarayışlı yem maddeleridir. 

SİLAJ
Bunarın yeşil ve taze olarak yedirilmeleri, hayvanların sıhhatli olmalarını sağladığı gibi daha çok et, süt vermelerini de sağlar.
Yeşil yemlerin bulunmadığı kış ve ilkbahar aylarında hayvanları kuru ot, sap, saman ve kesif yemlerle besleriz. Bu besleme  şeklinde  hayvanlardan  istediğimiz  verimi alamadığımız gibi  bakışların durgunlaştığını, tüylerinin matlaştığını yani sağlıklarının bozulduğunu görürüz.

Ayrıca kesif yemlerin pahalı olduğu bilinmektedir. Bol ve kaliteli  yeşil  yemler,  kesif  yem  kullanımını  en  aza indireceğinden daha karlı olmakta ve işletmeye önemli ölçüde kazanç sağlamaktadır.
Peki daha sağlıklı hayvanlara sahip olmak, daha çok verim almak, daha ucuz besleyerek daha çok kazanmak için yeşil yemler bu derece de önemli olduğuna göre, bunların bulunmadığı kış ve ilkbahar aylarında ne yapmalıyız. Bunun çaresi varmı?
Elbette var. Bunun çaresi yeşil yemlerin bol bulunduğu zamanlarda, onları silaj yaparak, depolayarak, yeşil yemlerin bulunmadığı mevsimlerde hayvanların istifadesine vermektir. İşte bu dersimizde, bu önemli konuyu yani silo yemleri, silajın ne olduğunu, nasıl yapıldığını, yararlarını v.b. konuları öğreneceğiz.
SİLAJ NEDİR? SİLO YEMİ NEDİR?
Yeşil  yemlerin  havasız  bir  ortamda  bırakılarak, süt  asidi bakterilerinin yardımıyla ekşitilmesi yoluyla saklanması esasına dayanan yem saklama yöntemine SİLAJ denir.

Yani silaj her türlü yeşil yemin, turşu şeklinde konserveleridir. Silaj çiftçilerimiz tarafından yem turşusu, ot turşusu, hayvan turşusu gibi isimlerle de anılmaktadır. 
İşte bu yöntemle elde edilen yemlerde Silo Yemleri denmektedir.
SİLAJ YAPMAYI GEREKTİREN SEBEPLER NELERDİR?

Sığır ve benzeri geviş getiren hayvanların yetiştirilmesinde yemle ilgili masraflar, üretim masraflarının % 60-70 ini oluşturmaktadır. Bu nedenle yeni, ucuz ve kaliteli yem kaynaklarının araştırılması, yem muhafaza metotlarının geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Buna karşılık hayvan yetiştiricilerimizin bol, ucuz ve kaliteli kaba yem temini yönünden bazı sorunları olduğu bilinmektedir. Bunlara örnek olarak:

1 - Ülkemizin içinde bulunduğu coğrafi ve ekolojik şartlar. 
2 - Yağış rejiminin düzensizliği ve yetersizliği. 
3 - Aşırı  ve  düzensiz  otlatma  nedeniyle  çayır  ve  mera alanlarımızın, hayvanları beslemede yetersiz kalışı. 
4 - Yonca, fiğ, üçgül, korunga gibi baklagil yem bitkileri ile, fiğ arpa fiğ-yulaf gibi bazı karışımların tek veya çok yıllık buğdaygil yem bitkilerinin ekim alanlarının ihtiyacın çok altında olması 
5 - Verimli ve sulanabilir alanlarda endüstri bitkilerinin veya yüksek verimli hububat çeşitlerinin tercih edilmesini sayabiliriz.

Görüldüğü gibi bütün bunlar kaliteli kaba yem üretimini sınırlayan etkenlerdir.
Kârlı hayvan yetiştiriciliği yapabilmenin önemli bir şartı, kaba yemi kendi işletmelerinde üretmektir. Ancak uygulama her zaman böyle olmamaktadır. Yetiştiriciler çoğu kez sap, saman, kapcık ve kalitesiz kuru otlar yedirerek, tarla kenarlarında veya anızlarla hayvanlarını otlatarak onları beslemeye çalışmaktadır. Bu ise son yıllarda ülkemizde sayıları önemli ölçüde artmış, kültür ırkı sığırların besin madde ihtiyacının  karşılanmasında yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla de beklenen verim potansiyeli ortaya çıkmamaktadır.
İşte bu şartlar altında hayvancılık işletmelerinin, bol, ucuz ve kaliteli kaba yem ihtiyacının kısa sürede karşılanmasında silo yemleri ve silaj başvurulacak en önemli seçenek olarak ortaya çıkmaktadır.

Yukarıda sıraladığımız zorlayıcı sebeplerle birlikte; başta mısır olmak üzere yeşil yemlerden elde edilen silo yemlerinin; 
1 - Bol ve ucuz olmaları, 
2 - Sulu ve lezzetli oluşları, 
3 - Kolay sindirilebilmeleri, 
4 - Hayvanlar tarafından sevilerek tüketilmeleri, 
5 - Süt ve et üretimini artırmaları, 
6 - Kolay ve masrafsız depolanabilmeleri, 
7 - Kaba yem bulma endişesini ortadan kaldırmaları, 
8 - Masrafları ve sorunları azaltarak çiftçinin yüzünü güldürmeleri ve işine daha severek bağlanmasını sağlamaları da, silaj yapılmasını gerektiren sebeplerdendir.

SİLAJ YAPMAYA NE ZAMAN BAŞLANMIŞTIR VE TÜRKİYEDEKİ DURUMU NASILDIR?
Silaj yapımının geçmişi çok eskilere dayanmaktadır.

Ancak plastik veya naylon örtü diye adlandırılan (Polietilen) örtülerin kullanımıyla 1950 li yıllardan itibaren silo yemleri ve silaj tekniği giderek yaygınlaşmıştır. 
Avrupa ve Amerikanın hayvancılığı ileri ülkelerinde uzun yıllardan beri hayvan yetiştiricilerinin başta gelen kaba yem kaynağı olmaya devam etmektedir.

Yurdumuzda hayvan yetiştiriciliği yapan devlet kuruluşlarında yıllardır silaj tekniği uygulanmaktadır. Yakın zamana kadar bazı meraklı yetiştiriciler ve büyük işletmeler dışında fazla yaygınlaşmamıştır. Son yıllarda araştırma -, yayım kuruluşlarının işbirliği ile gösterilen yoğun çalışmalar sonucunda silaj yapımının arttığı sevinilerek gözlenmektedir.
SİLAJ YAPMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Silo yemleri bol, ucuz ve hayvanların severek tükettikleri yemler olmaları yanında daha bir çok yarar ve üstünlüğe sahiptirler. Bunları şöyle sıralayabiliriz; 
1 - Silo yemleri yeşil, sulu lezzetli yemlerdir. Yeşil yemlerin doğada bulunmadığı zamanlarda hayvanlara verilerek, onların severek lezzetle yiyecekleri sulu yem ihtiyacı karşılanmış olur. 
2 - Yeşil yemlerin güneşte kurutulması sonucu önemli ölçüde besin maddesi kaybı olur. Silaj yapımında ise yemlerin besleme değerinde önemli azalma olmaz. 
3 - Yapımı kapalı alan gerektirmediği için ot depolama sorununu ve depo masraflarını en aza indirir. 
4 - Silajlık bitkiler tarlayı erken boşaltır. Bu durumda diğer ürünlerin ekimi için çiftçiye uygun bir zaman kalır. 
5 - Silo yemleri yapıldıktan sonra açılmadıkça yıllarca bozulmadan kalır. Kıtlık zamanlarının kurtarıcısı olur. Hayvan yetiştiricisinin adeta sigortasıdır. 
6 - Yeşil yemlerin açıkta kurutulamadığı dönem ve mevsimlerde kısa sürede silaj yaparak bu yemleri besin değerini kaybetmeden koruyup, saklamak mümkün olur. 
7 - Kuruduğu zaman sertleşerek hayvanların severek yiyemeyeceği birçok bitki ve bitki kısımları parçalanıp silolandığında hayvanlar tarafından iştah ile yenilebilir. 
8 - Yabancı öt tohumları silo içerisinde öldüğü için, gübre ile tekrar tarlaya taşınıp zararlı olma özelliğini yitirir. 
9 - Yeşil olarak hasat edildiklerinden ve silolama ile bu özelliklerini  koruduklarından, tarladan en çok yemi elde etmiş oluruz. 
10 - Silo yemleri aynı alandan elde edilen kuru ota göre, üçte bir oranında daha az hacım kaplar.


11 - İş gücünden tasarruf sağlar. İki üç kişiyle kısa sürede oldukça geniş bir alandan silaj yapılabilir. 
12 - Saman ve ot yığınlarında sıkça görülen yanarak yok olma tehlikesi, silaj için söz konusu değildir. 
13 - Hayvanlarda kabızlığı  önler.  Vitaminlerce zengindir ve sindirilmesi kolaydır.

SİLAJ YAPIMI İÇİN GEREKLİ İŞLEMLER NELERDİR?

Silaj yapımı için şu işlemler gereklidir. 
1 - Silajlık olarak kullanılacak yem bitkisinin üretimi. 
2 - Silaj yapılıp tamamlanarak üzerinin örtülmesi 
3 - Gerekli  ekşimenin  (fermentasyon)  tamamlanarak  silajın oluşması.



SİLAJ YAPIMI İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEME, EKİPMAN, İŞGÜCÜ NELERDİR ?


Bunlar sırasıyla: 
- Silajlık yem bitkisi, 
- Silaj makinası, 
- Silaj deposu 
- Silo, 
- Traktör, 
- İşgücü (en az üç işçi), 
- Plastik Örtü
- Katkı maddesi (Bazı silajlarda) ve 
- Topraktan oluşmaktadır.
Şimdi bunları sırasıyla inceleyelim.

SİLAJLIK YEM BİTKİLERİ NELERDİR?
Her türlü hayvan yiyeceği taze yeşil yemlerden silaj yapılabilir. Ancak başta mısır olmak üzere sorgum, sudan otu, fiğ-arpa, fiğ-yulaf, karışımları, yemlik çimler, arpa, buğday hasılları, çayır otları ve ayçiçeği en çok silajı yapılan bitkilerdir. Ayrıca bitkisel kaynaklı bazı sanayi artıkları ve pancar yapraklarını da silolayarak hayvanlara yedirmek mümkündür.
BİR DEKARDAN NE KADAR SİLAJLIK YEŞİL YEM ELDE EDİLİR?
Silaj yapımında en yaygın olarak kullanılan yem bitkilerinin başında gelen mısır ekerek dekardan 4-6 ton, fiğ-arpa, fiğ-yulaf karışımları ekerek 3-4 ton silajlık yeşil yem elde etmek mümkündür.
SİLAJ MAKİNALARI NEDİR ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Silaj yapımında kullanılan en önemli ekipman silaj makinalarıdır. Bitki türlerine göre çeşitli makinalar kullanılmaktadır. Bunlar tek sıra, çift sıra, üç sıra biçen makinalar olabilir. Ayrıca silaj römorku dediğimiz tarım arabaları  silaj  yapımında taşıyıcı  olarak önem  kazanmaktadır. Bunlarında bir çok çeşidi vardır.
SİLAJ DEPOSU - SİLO NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
Silaj makinası ile biçilip parçalanan silajlık yeşil yem materyalinin depolandığı yerlere SİLAJ DEPOSU veya kısaca SİLO denir. Çok çeşitli silo tipleri bulunmakla birlikte, halen en yaygın şekilde kullanılan dört tip silo mevcuttur.

1 - Toprak üzeri plastik (Polietilen) örtülü silolar. 
2 - Yüzeysel beton, prefabrik beton veya taş örtü silolar. 
3 - Kule tipi yüksek silolar. 
4 - Plastik kaplı rulo silolar. 
Çiftçinin imkanları, teknik bilgisi, hayvan sayısı, silaj yapımında süreklilik gibi etkenler dikkate alınarak silo tiplerinden biri seçilebilir.

1 - Toprak Üzeri Plastik Örtülü Silolar
En basit ve en düşük maliyetle yapılan silolardır. Silaj yapımına yeni başlayanlara özellikle tavsiye edilir. Yapımı  için ahıra yakın, su tutmayan, düz ve sertçe bir zemin seçilir. Hafif eğilimli yerlerde uygundur. Yer düz değilse düzetilip sıkıştırılır. Bu amaçla 4-5 m. genişlikte ve yapacağımız siloya doldurulacak yemin miktarına uygun uzunlukta bir alan silo için yeterlidir. Yüksekliği bir traktörün rahatça çiğneme, sıkıştırma yapabileceği şekilde 1-2 m. olabilir. Uzunluğuna her iki tarafı eğilimli olmalıdır. Silo tabanına silajın toprakla temasını kesmek için 5-10 cm. kalınlığında sap saman serilebilir. Silonun üzeri çiğneme işi bittikten sonra iyi kaliteli plastik örtü ile tamamen kaplanır. Bu örtünün üzerinde 10-15 cm. kalınlığında toprak atılır. Toprak siloya baskı yaparak havanın silajdan tahliyesini sağladığı gibi hem örtüyü hemde silajı dış etkenlerden de korur. Silo tamamlandıktan sonra silo tabanının yağışlı günlerde sulardan koruması için uygun derinlik ve genişlikte bir drenaj kanalı açılır. Böylece silaj çukurunun yapımı tamamlanmış olur.
2 - Yüzeysel Beton, Prefabrik Beton veya Taş Örgü Silolar

Yapımı masraflı sabit tesislerdir. ancak uzun yıllar kullanılabilir. iki veya üç tarafı kapalı tipleri bulunur. Yapımında, doldurma ve sıkıştırma işlemlerinin  kolaylıkla  yapılabilmesine  imkan  verecek  şekilde planlanması gerekir. Silo duvarları beton, tabanı ortada yapılan bir drenaj kanalına doğru % 1-2 meyilli olmalıdır. 
Beton silolarda genişlik bir.traktörün rahat çiğneme yapabilmesi için 3,5-4 m. olmalıdır. Daha geniş silolar özellikle küçük işletmeler için tavsiye edilemez. Her gün silonun önünden en az 5-10 cm. lik bir kısmını yedirmek zorunluluğunda olduğumuzdan, ön yüzey ne kadar fazla olursa o kadar geniş bir alan hava ile temas edecek ve yedirilmezse bozulacaktır. Çünkü silolar açıldığı zaman sürekli olarak yedirilmelidir. Aksi halde küflenme ve bozulmalar olur, yapılan silo yemi kullanılmaz hale gelir.

Silo yeminin zayi olmaması için silo boyutlarını belirlerken dikkat etmeliyiz. Şimdide silo boyutlarını belirlerken dikkat edilmesi gereken hususları görelim.
SİLO  BOYUTLARINI  HESAPLARKEN  NELER  DİKKATE ALINMALIDIR ?

- Silo yemi tüketecek hayvan varlığımız 
- Bu hayvanlara yedirilecek günlük silo yemi miktarları 
- Silo yemi yedireceğimiz gün sayısı 
- Ekerek üretebileceğimiz silajlık yeşil yem miktarları

Değişik dönemlerde mer'a otları, yeşil yonca gibi farklı yeşil yemleri yedirme imkanı bulunan işletmelerde çok büyük kapasiteli tek bir silo yerine daha küçük kapasiteli yan yana birkaç silo yapımı daha uygundur. Bu durum küflenme bozulma gibi riskleri en aza indirilir.
KULE TİPİ VE PLASTİK RULO SİLOLAR
Bu tip siloların tesis masrafları çok yüksek olduğundan ve özel alet ekipman gerektirdiğinden, şimdilik çiftçilerimize önerilmesi  uygun değildir. Bunun için bunlardan söz edilmeyecektir.
Silo çeşitlerinden sonra, silaj yapımı için gerekli olan malzeme, ekipman ve işgücü ne olmalıdır? Bunları inceleyelim:
TRAKTÖR
Silaj yapabilmek için silaj yapılacak yem bitkisi üretim alanının büyüklüğüne, kullanılacak silaj makinası sayısına göre traktör veya traktörlere ihtiyaç vardır. Silaj makinasının çekimi, biçilen yem bitkisinin silaj çukuruna nakli ve silonun sıkıştırılması, içerisinde hava kalmaması için devamlı çiğnenmesi traktörlerle yapılabilmektedir.
İŞ GÜCÜ
Silaj yapımı genelde mekanizasyona ve traktör gücü kullanımına dayalı bir işlem olmakla birlikte, uygulama sırasında biri traktörün yanına oturup silaj makinası sevk borusunu yani bacasını yönetmek, diğer ikisi ise gerekiyorsa römork kapaklarını açıp kapamak, boşaltılan silajlık yemleri dağıtmak ve gerekli diğer işleri yapmak üzere en az üç kişiye ihtiyaç vardır.
PLASTİK ÖRTÜ
Silaj yapımında özellikle toprak üzeri yüzeysel silolarla, beton siloların üzerine örtülerek hava ile temasın kesilmesi için genelde naylon veya plastik örtü olarak adlandırılan Polietilen örtüler kullanılır. Kullanılacak plastik örtü silajın içine hava girmeyecek şekilde silajı tamamen örtmelidir. Bu amaçla piyasada bulunan en geniş örtüler tercih edilir. Ancak yine de yeterli olmayacaksa uzunlamasına birbiri üzerine binecek şekilde uygun genişlikte olanlar kullanılır. Örtü kalınlıkları 0.35 mm olanlar silaj için yeterlidir.
KATKI MADDELERİ
Bazı silajların ekşiyip (fermentasyon) oluşmasına ve besin değerinin artmasına yardımcı olmak üzere bazı maddeler ilave edilir, bunlara katkı maddesi denir.
Silaj yapımında her zaman katkı maddesi kullanımı gerekmez. Özellikle mısır ve sorgum, hamur olum devresinde biçildiklerinde hasıl arpa ve buğdaygiller bir miktar soldurularak silolandıklarında, hiçbir katkı maddesine ihtiyaç göstermezler. Katkı maddeleri daha çok baklagil yem bitkilerinin silolanmasında önem taşır.
Kullanım amaçlarına göre katkı maddeleri iki grupta toplanır.
1 - Silaj oluşumunu sağlayan, fermentasyonu hızlandıran katkı maddeleri
Proteince zengin ancak hayvanların yararlanacağı diğer bazı besin maddelerince (Karbonhidratlar) fakir olan yonca, fiğ, üçgül gibi baklagil yem bitkileri ile erken dönemde biçilen bazı çayır otları ve buğdaygillerin silolanabilmesi için bu gruba giren katkı maddelerine ihtiyaç vardır.
Şimdi de bu gruba giren katkı maddelerinin neler olduğunu ve silaja ne kadar ilave edilmesi gerektiğini görelim:


Katkı Maddesinin Adı 1 Ton Silaja Katılacak Miktar
Melas (Suda Eritilerek)                10 - 30 kg
Yemlik Şeker                           5 - 15 kg
Buğday arpa kırması                    40 - 70 kg
Kuru pancar posası                     20 - 50 kg
Formik Asit (Sulandırarak) 2,2 litre
Laktik Asit                               10 kg
Tuz 10 - 30 kg
Diğer Ticari Katkı Maddeleri Tariflerine göre

2 - Silajın Besin Değerini artıran katkı maddeleri
Bu gruba giren maddeler silajın oluşumunu etkilemezler. Ancak silo yeminin besin değerinin yükselmesini sağlarlar. Örneğin mısır hiçbir katkı  maddesine ihtiyaç duymadan  kolayca silolanabildiği  halde proteince fakirdir. Mısırda eksik olan protein düzeyini bir ölçüde arttırabilmek için tona 5 kg. (% 0.5) üre silaja serpilerek karıştırılır. Ancak bunda çok dikkatli olmak gerekir. Zira üre zehirlenmelere yol açabilir.
TOPRAK
Plastik örtünün üzerine 10-15 cm. kalınlığında serilir. Silonun ısısının muhafazasını, baskı yaparak havanın boşalmasını ve plastik örtünün güneş ve diğer dış etkenlerden korunmasını sağlar.

SİLAJ YAPILACAK YEM MADDELERİNİ NE ZAMAN BİÇMELİYİZ ?
Silajlık biçim zamanı her bitki türüne göre değişiklik gösterir. En çok silajı yapılan bitki olan mısırda en uygun biçim zamanı danelerin süt olumundan sonraki hamur olum veya diş olum dönemidir.  Mısır danelerinin azı dişleri gibi çökmeğe başladığı dönem, dekardan en yüksek oranda besin maddesi kaldırılması için en uygun dönemdir.
Fiğ - Arpa, Fiğ - Yulaf karışımları ve diğer çayır otları silolarında en uygun biçim dönemi, çiçekleme başı veya çiçekleme ortasıdır. Bu tip bitkilerin biçimden sonra, bir gün soldurulması uygun olur.
BİÇİM VE SİLAJ NASIL YAPILIR?
Biçim zamanı gelen silajlık bitkinin biçilmesinden silajın yapılmasına kadar yapılacak işlemleri sırasıyla inceleyelim.

1 - Gerekli traktörler, uygun tipte silaj makinası, plastik örtü ve diğer malzemeler işletmede hazır bulundurulur. 
2 - Sulanan bitkilerde tarladaki sulama setleri bozulup düzenlenerek tarla biçime hazır hale getirilir. 
3 - Silaj yapılacak yer düzenlenir, temizlenir ve silajın toprakla temasını kesmek için yeterince sap veya saman serilir. 
4 - Mısır ve sorgum silajı yapılıyorsa sıraya biçen mısır silaj makinası, eğer fiğ-arpa veya çayır otu silajı yapılıyorsa ot silaj makinası yeterli güçte traktöre takılır.  Daha sonra biçilen bitkiler bir gün soldurularak toplanır ve parçalanmaya başlanır. 
5 - Silaj römorku dolunca biçilen yeşil yemler, bekleyen diğer bir traktörle silo yerine getirilir. Bu sırada silaj makinesinin arkasına boş bekleyen başka bir silaj römorku takılır. 
6 - Biçilip siloya getirilen yeşil yemler önce boşaltılır. Sonra silo içine düzgünce dağıtılır. Eğer katkı maddesi kullanılıyorsa her römorkun boşaltılıp dağıtılmasından sonra katkı maddeleri eşit olarak silonun üzerine serpilir. 
7 - Daha sonra silo içinde hava kalmaması için silajın üzeri uygun bir traktörle iyice çiğnenerek sıkıştırılır. Bu işlem her römork bitkinin boşaltılmasında tekrar edilir. Çiğneme, sıkıştırma işlemi ne kadar iyi yapılırsa silaj o nispette kaliteli olur, bozulma riski azalır. 
8 - Son römork atılıp sıkıştırıldıktan sonra silajın üstü plastik örtü ile kaplanır. Plastik örtünün silo kenarlarını 50-60 cm. sarkması uygun olur.


9 - Önceden getirilerek silo yanında hazır bulundurulan toprak, silo üzerine 10-15 cm. kalınlıkta atılarak, tamamen toprakla örtülmesi sağlanır. 
10 - Silo tabanına suyun birikmesini engellemek için yanlardan 25- 30 cm. genişlik ve yeterli derinlikte drenaj kanalı açılır ve silo üzerine hayvanların çıkmasını engelleyecek tedbirler alınarak silo yapım işlemi tamamlanır.

SİLAJ NASIL VE NE KADAR SÜREDE OLUŞUR?
Usulünce doldurulup havası boşaltılan silolardaki havasız ortamda süt asidi bakterileri süratle faaliyet göstererek süt asidi oluşumunu sağlarlar. Bu durumda silo yemi yapıldıktan 20-25 gün sonra yedirilmeğe hazır duruma gelir. Silo iyi korunursa aylar hatta yıllar sonra açılıp yedirilebilir. Ancak açılan bir silonun sürekli olarak yedirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
İYİ BİR SİLO YEMİ NASIL OLMALIDIR?

- İyi bir silo yeminin rengi yapıldığı bitkiye göre değişmekle birlikte açık yeşilden daha koyu tonlara kadar değişebilir. 
- Silajın hoşa gidecek bir kokusu olmalıdır. 
- Küf kokusu gibi fena kokular olmamalıdır. 
- Bitkilerin sap ve yaprak kısımları bozulmadan kalmış olmalıdır. 
- Yapışkan bir görünümde olmamalıdır.

SİLO YEMLERİ SİLODAN NASIL ALINIR ?
Olgunlaşmış silo yemi uygun biçimde açılan silodan dirgen-çatal bahçe beli, balta, kürek gibi el aletleriyle dilimler halinde alınarak yedirilir. Soğuk yörelerde silaj yemi donacağından yedirilmeden önce ahırda bekletilerek açılması sağlanmalıdır.
SİLO YEMİYLE HAYVAN BESLEME NASIL YAPILIR ?
Silo yemleri işletmelerde kaba yem kaynağı olarak bütün yıl kullanılacağı gibi, sadece yeşil yemlerin bulunmadığı zamanlarda da beslemede kullanılabilir. Her yeni yeme başlarken olduğu gibi silo yemleri de ilk önce azdan başlayarak hayvanlara alıştırarak verilmelidir.
ÇEŞİTLİ HAYVANLARA NE KADAR SILO YEMİ VERİLİR ?

İyi bir silo yeminden hayvanlara bir günlük yem içinde aşağıda gösterilen miktarlarda yedirilebilir. 
Süt ineklerine      20-30 kg 
Düvelere           10-12 kg 
Danalara  5-6 kg 
Besi Sığırlarına     20-30 kg 
Besi Danalarına    5-10 kg 
Koyun ve Keçilere  4-6 kg

Ancak özellikle genç ve gelişmekte olan hayvanların beslenmesinde silo yemlerinin günlük 23 kg kaliteli kuru ot ve 1,5-2 kg kesif yemle birlikte verilmesi gerekmektedir. Süt besi hayvanlarına ise 5 kg kuru ot ve verimine uygun kesif yemle birlikte yedirilmelidir.
Sonuç olarak hayvan yetiştiricilerinin yemleme masraflarını azaltıp kârlarını çoğaltmaları, tüm yıl boyunca düzenli ve dengeli bir beslemeyle verimi artırmaları silo yemi kullanmalarına bağlıdır.
İI, İlçe ve köy grup merkezlerindeki tarım kuruluş ve uzmanları çiftcilere silaj konusunda her türlü teknik bilgi ve yardımı vermeye hazırdır.
Hayvan yetiştiricilerinin yüzü silajla daha da gülecektir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen Yorumlarınızı Yazınız...

Admin






Domain
 

Anasayfa Site Haritas Gizlilik Politikas