Hayvancılık

twitterfacebookgoogle pluslinkedinrss feedemail

Sayfalar

25 Nisan 2013 Perşembe

Vizon (Mink)


Mink, kesim hane ve kuluçkahane artıklarını değerlendirebilen bir hayvan olup; et, yumurta, balık, sakatat vb.. nine mikserden geçirildikten sonra hazırlanan yem karmaları ile beslenirler. Yem karmalarına giren taze yem hammaddelerinin çeĢidi ve biçimi ile hammaddelere ve yem karmalarına uygulanan depolama vb. iĢlemler yönünden diğer hayvanlardan farklılık gösterir.
Mink, genel olarak soğuk iklim hayvanı olup, vücut uzunluğu 50 cm, kuyruk uzunluğu 15 cm’dir. DiĢi mink ortalama 1.5 kg, erkek mink 2.5 kg ağırlığındadır. Yılda bir doğum yapar ve bir doğumda ortalama 5-6 yavru verir. ġubatın son haftası ile mart ayının ilk haftası içerisinde kızgınlık gösterir. Dört diĢi için bir erkek yeterlidir. Gebelik süresi 36-72 gün arasında değiĢir. Postu 9-10 aylık yaĢta alınır. Damızlıkta tutulma süresi 4-5 yıldır.


Mink eti, rende ring sisteminde et-kemik unu haline getirilip diğer hayvanların yemlerine karıĢtırılmakta, deri iĢleme esnasında çıkan mink yağları, rafine edilerek kozmetik sanayinde hammadde olarak kullanılmaktadır.
Mink postu üretiminde Danimarka dünyada birinci sırada yer alır. Bunda; kürk iĢleme tekniğinin geliĢmiĢ olması, pazarlama olanaklarının çok iyi olması, nakliyenin yok denecek kadar az olması, yem yem hammaddelerinin kolay temin edilmesi ve depolama olanaklarının iyi olması, Avrupa’nın bir çok yerinde kurulan kürk borsaları ve fuarlarına katılmaları, bu iĢle uğraĢanların zaman zaman bir araya gelip sorunlarını birlikte tartıĢmaları, önemli rol oynamaktadır.

kaynak:www.kirikkaletarim.gov.tr/





Domain
 

Anasayfa Site Haritas Gizlilik Politikas